Uutiset
Toukokuu 2020, Norjan ja Ruotsin arktisen alueen rakennusprojektit 300 miljoonaa euroa


Uutisia Pohjois-Norjasta

Koronavirus on saanut Norjan työttömyysluvut ennätyslukuihin. Pohjois-Norjan työttömyysluku on nyt noin 8.6 % ja koko maassa 9.7 %. Ilahduttavaa on kuitenkin, että työttömyyden kasvu näyttää pysähtyneen. Rakennusprojektien arvo on nyt toukokuussa ensimmäistä kertaa pienempi Pohjois-Norjassa kuin Pohjois-Ruotsissa. Tulevaisuus näyttää jos tämä kehitys on pysyvää vai riippuvaista öljyn hinnan pudotuksesta joka luultavasti on tilapäistä.

Uutisia Pohjois-Ruotsista

Koronavirus ei ole vaikuttanut Pohjois-Ruotsiin työttömyyslukuihin kovinkaan paljoa. Tämä johtuu alueen riippuvuudesta kaivosteollisuuteen. Työttömyys Pohjois-Ruotsissa on nyt noin 6.4 % kun se muualla Ruotsissa on noin 7.6 %.

Lue koko uutinen täältä.


Julkaistu: 07.05.2020

Kategoria: Muut suurhankkeetTyöturvallisuusviikon webinaari – Kvartsipölylle altistumisen valvonta rakennusalalla


Pohjois-Suomen Turvapuisto järjestää yhdessä P-S AVI:n kanssa webinaarin aiheesta Kvartsipölylle altistumisen valvonta rakennusalalla.

Tilaisuuden ohjelma:

– Kvartsipölylle altistumisen valvonta rakennusalalla – Lasse Ketola, Ylitarkastaja P-S avi

– Keskustelua aiheesta

Tilaisuus oli tarkoitus järjestää alun perin Turvapuistolla, mutta tilanteesta johtuen järjestämme webinaarin.Linkki Teams webinaariin


Julkaistu: 07.05.2020

Kategoria: Muut suurhankkeetTarjousmahdollisuudet Pohjois-Ruotsissa ja -Norjassa, huhtikuu 2020


Tarjousmahdollisuudet Pohjois-Ruotsissa ja -Norjassa, huhtikuu 2020Suomalais-ruotsalainen Kauppakamari tiedottaa tukitoimenpiteistä Ruotsissa toimiville yrityksille


Julkaistu: 23.03.2020

Kategoria: YleisetSuurhankeuutiset maaliskuu 2020


Maaliskuun 2020 Suurhankeuutiset luettavissa täältä


Julkaistu: 11.03.2020

Kategoria: Muut suurhankkeetHelmi- ja maaliskuu 2020, Norjan ja Ruotsin arktisen alueen rakennusprojektit 870 milj euroa.


Tammikuun uutiskirjeessä kerroin Lynk & Co auton tulosta Ouluun. Nyt auto on Oulussa. Autoa käytetään testialustana ja siihen tehdyt Oulu innovaatiot tulevat tuotantoon Geelyn eri brändeihin esimerkiksi Volvoon, Polestariin, Lotukseen tai kyseiseen Lynk & Co autoon. Ruotsalaiset ovat todenneet oululaisten yritysten pystyvän kehittämään uusia ratkaisuja murroksessa olevaan autoteollisuuteen jossa on tarvetta uusille innovaatioille. Tämä on luultavasti ensimmäinen kerta, kun autonvalmistaja antaa testiautonsa yrityksensä ulkopuolelle kehitystarkoituksessa. Hyvä Oulu!Lue Norjan ja Ruotsin arktisen alueen rakennusprojekti uutiset täältä.


Julkaistu: 14.02.2020

Kategoria: Muut suurhankkeetMetsä Groupin Kemin biotuotetehdashankkeen alihankintapäivät saavuttaneet suuren kiinnostuksen yritysten keskuudessa


Metsä Groupin Kemin biotuotetehdashankkeen alihankintapäivät ovat saavuttaneet suuren suosion yritysten keskuudessa ja näin ollen Kemissä järjestetään jo kolmannet alihankintapäivät 11.–12.3.2020 yhteistyössä Kemin Digipoliksen kanssa. Ensimmäiset alihankintapäivät järjestettiin marraskuussa 2019 ja tuolloin mukana oli 220 henkilöä 180 eri yrityksestä. Helmikuussa 2020 järjestettävät alihankintapäivät ovat niinikään jo täynnä, mukana on 200 henkilöä 140 eri yrityksestä, edustettuina ovat kattavasti eri toimialat ja eri kokoluokkien yritykset.

Uudella biotuotetehtaalla olisi merkittävät vaikutukset Suomen kansantalouteen ja Kemin talousalueeseen niin rakennusvaiheessa kuin tehtaan ollessa tuotannossa. Toteutuessaan Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehtäisiin Kemissä. Työntekijöitä koko projektin aikana arvioidaan olevan yhteensä noin 15 000.Koko uutinen luettavissa täältä


Julkaistu: 09.01.2020

Kategoria: Muut suurhankkeetTammikuu 2020, Norjan ja Ruotsin arktisen alueen rakennusprojektit 1,1 miljardia euroa


Kulunut vuosi 2019 on Ruotsin viennin kannalta ollut menestykäs. Olemme lähettäneet nämä kuukausikirjeet jo vuodesta 2017 ja pitkäjänteisyys kannattaa sillä tarjousten määrä ja kauppa naapurimaahamme Ruotsiin on lisääntynyt. Myös muutamia uusia rakennusalan etabloitumisia Pohjois-Ruotsiin on tehty.

Oululaiset terveydenalan yritykset 9Solutions ja Medanets pärjäävät jo hyvin eteläisemmässä Ruotsissa ja lisää alan yrityksiä on pyrkimässä Ruotsin markkinoille. Olemme järjestäneet kaksi OuluHealth tapahtumaa Suomen Tukholman suurlähetystössä näistä kiitos suurlähettiläs Liisa Talonpojalle sillä ilman suurlähettilään apua emme olisi saaneet isoja tukholmalaisia terveydenalan yrityksiä sekä Karolinska ja Danderyd sairaaloita paikalle. Karolinska jatkaa keskusteluja kahden startupin kanssa.

Iso yllätys on ollut myös Göteborgin autoteollisuuden kiinnostus painetun elektroniikan, langattoman teknologian sekä tekoälyä tarjoaviin yrityksiimme. Oulusta löytyy yli 40 yritystä joilla on jo kauppaa autoalan eri brändien kanssa. Kyseiset yritykset yhdessä yliopiston ja aikuiskoulutuksen sekä Nokian ja Oulun 5G/6G osaamisen johdolla on se osaamiskeskittymä jolla tämä Göteborgin autoalan kiinnostus Oulua kohtaan on saatu syntymään. Tammi-helmikuun taitteessa saamme Ouluun Lynk & Co nimisen, Göteborgissa kehitetyn, auton yrityksestä nimeltä Geely. Kyseinen yritys omistaa myös Volvon henkilöautopuolen. Tämä on historiallinen käänne sillä aikaisemmin emme ole päässeet yhdessä ison autobrändin kehitystiimien kanssa suunnittelemaan heidän seuraavan vuosimallin autoa, sitä tuskin on tapahtunut muuallakaan maailmassa. Oululaisten yritysten osaaminen on maailman parasta.Lue täältä koko uutinen: Tammikuu 2020, Norjan ja Ruotsin arktisen alueen rakennusprojektit


Julkaistu: 07.01.2020

Kategoria: Muut suurhankkeetSuurhankeviestit joulukuu 2019


Joulukuun 2019 Suurhankeuutiset luettavissa täältä


Julkaistu: 18.12.2019

Kategoria: Muut suurhankkeetJoulukuu 2019, Norjan ja Ruotsin arktisen alueen rakennusprojektit 87 miljoonaa euroa


Hyvää joulun odotusta!Vuoden 2019 yhteenlaskettu arvo näille kuukausiraporteillemme oli 5,7 miljardia € joka on paluu vuoden 2017 lukuihin. Pohjois-Norjan yhteenlasketut tarjoukset 2019 olivat noin 4,2 miljardia € ja Pohjois-Ruotsin 1,5 miljardia €. Arvio alueen tarjouspyynnöille vuonna 2020 on noin 5 miljardia euroa.

Pitänee muistuttaa, että näissä raporteissa ei ole mukana kovin montaa julkista tarjouskyselyä, joten kyllä tämä lähialueemme lännessä on hyvä mahdollisuus yrityksillemme.

Koillisväylällä tapahtuu

Japani rakentaa jäänmurtajan arktiselle merelle. Aluksen on tarkoitus valmistua Vuoden 2020 loppupuolella. Alukseen suunnitellaan tutkasysteemi joka satelliittien avulla näkee jään paksuuden ja

ohjaa tarvittaessa aluksen turvallisemmalle reitille, jolloin perässä kulkevat laivat säästävät polttoainetta.

Venäjä on rakentamassa kaksitoista uutta sääasemaa Koillisväylälle. Sääasemien on tarkoitus valmistua vuoden 2020 aikana.

Russia Discovery myy 27 päivän turistimatkoja Koillisväylälle hintaan 22 000 – 30 000 USD. Matka alkaa Anadyr kaupungista 23 elokuuta 2020 ja päättyy Murmanskiin 18 syyskuuta. Kuluneella vuodella Koillisväylä oli jäästä vapaa elokuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle.Uutisia Pohjois-Norjasta

Sähkömiehiä Norjan tarpeisiin Hyvä uutinen on, että muutamat oululaiset yritykset ovat saaneet sähkömiehiä Norjan projekteihin. Työluvat sähkömiehille Norjassa ovat olleet murheen aiheena jo useamman vuoden mutta nyt näyttää, että yritykset ovat oppineet Norjan DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) prosessin. BusinessOulun oma norjalainen Maja Terning voi auttaa asiassa.  

Talvi on suomalaisille sähkömiehille hiljaisempaa aikaa, joten on hienoa, että yritykset voivat yhteisillä Norjan projekteilla työllistää henkilökuntaansa läpi vuoden.Uutisia Pohjois-Ruotsista

Haaparannan profiloituminen ”gateway to Sweden” kaupungiksi on johtanut jo yhteydenottoihin

joissa suomalaiset yritykset kyselevät yrityksen perustamiseen liittyviä asioita sekä mahdollisuudesta vuokrata liiketiloja. Tomas Björnfot vastailee kysymyksiinne suomen kielellä numerossa +4692226041

Tarjolla Haaparannalla on esim. liiketilaa, kaupan, varastoinnin ja tuotannon tarpeisiin kiinteistössä joka sijaitsee IKEA:n läheisyydessä. Tarjolla olevien tilojen kokoluokat 500 - 1000 - 3000 - 6000m2.Lue koko uutinen täältä. 


Julkaistu: 03.12.2019

Kategoria: YleisetMetsä-Fibre Kemi


Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas avaa liiketoimintamahdollisuuksia eri kokoluokan ja toimialan yrityksille. Jos haluat kumppaniksi Kemin biotuotetehdasprojektiin, lue lisää täältä. 


Julkaistu: 27.11.2019

Kategoria: Yleiset© Oulun Kauppakamari